Zdrowa dieta jest obecnie oczkiem w głowie wielu osób, którym zależy na jak najlepszej formie. Widząc potrzeby konsumentów, wiele przedsiębiorstw zaczęło produkować czekolady bez cukru. Czym są te produkty i w jaki sposób wybrać najlepsze?
Dlaczego bez cukru?
Jak wiadomo, nadmierna podaż cukru prowadzi do szeregu chorób, które zaczynają się przede wszystkim od nadwagi i otyłości. Cukrzyca czy choroby wieńcowe są ściśle powiązane z nadwagą, dlatego coraz więcej osób chce unikać przetworzonego jedzenia zawierającego cukier pod różną postacią.
Redukcja ilości spożywanego cukru powinna być jednym z pierwszych kroków w celu utraty tkanki tłuszczowej, szczególnie kiedy problemem jest spora nadwaga. Wiele osób widzi znaczną różnicę już po niedługim czasie od jego odstawienia.
Zdrowe czekolady? Jak to możliwe?
Wraz z rosnącą świadomością ludzi na temat szkodliwego działania cukru, coraz więcej konsumentów szuka wszelkich możliwych alternatyw. Słodziki takie jak stewia, erytrytol czy ksylitol również posiadają słodki smak jest ich wpływ na organizm jest znacznie łagodniejszy niż w przypadku cukru. Poza tym, zdrowe słodycze w ogóle nie muszą posiadać tego typu substancji w składzie! Idealnym rozwiązaniem, które sprawi, że czekolada będzie słodsza jest dodanie suszonych owoców. Gruszka, jabłko czy śliwka idealnie komponują się z wytrawnym smakiem kakao, a tym samym są dużo zdrowszą alternatywą.
Jak uniknąć “oszukanych” zdrowych słodyczy?
Czasem zdarza się, że na opakowaniach produktów widnieje duży napis “bez cukru”. Jest to pewnego rodzaju chwyt marketingowy, jednak konsumenci nie powinni bezgranicznie wierzyć sloganom reklamowym. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na skład danego produktu i sprawdzić, czy znajdują się w nim inne dodatki jak syrop glukozowo-fruktozowy lub kukurydziany. Innymi słowy, jest to cukier w płynnej i jeszcze prostszej postaci, a to znaczy, że reakcja insulinowa organizmu jest jeszcze bardziej intensywna. Jeżeli słodycze mają być faktycznie zdrowe, w ich składzie powinny występować wyłącznie naturalne składniki, jak kakao, mleko, zdrowy tłuszcz czy owoce.
Podsumowując, w przypadku produktów bez cukru należy być bardzo uważnym. Wiele z nich co prawda nie posiada cukru, ale jego substytut, który może być jeszcze gorszym rozwiązaniem. Z tego powodu, za każdym razem warto przeczytać etykietę ze składem aby dokładnie wiedzieć, z czego został wytworzony dany produkt. W ten sposób można mieć pewność, że poszczególne produkty faktycznie nie posiadają żadnego cukru.
Post a comment